De werkkostenregeling en zakelijke evenementen. Hoe zit dat nou?

Goede vraag! En om daar goed antwoord op te kunnen geven vertel ik je eerst iets meer over de werkkostenregeling (WKR). De WKR is een post die door werkgevers gebruikt kan worden om werknemers belastingvrij een vergoeding te geven. Hierbij kun je denken aan reiskostenvergoeding voor het openbaarvervoer, een Kerstpakket, maar dus ook een personeelsuitje.

De regel die hiervoor geldt is dat het bedrag dat de werkgever vergoed voor zijn medewerkers maximaal 1,2% (2019) van de totale loonsom (van alle medewerkers bij elkaar opgeteld) mag zijn. Stel, de loonsom van alle medewerkers bij elkaar komt op €500.000. Dan mag de werkgever €6.000,- onbelast beschikbaar stellen.

Komt de vergoeding boven die grens uit, dan moet er over het extra vergoedde bedrag 80% belasting betaald worden.

Verhoging in 2020

Het goede nieuws is dat het percentage in 2020 verhoogd wordt van 1,2% naar 1,7%. Wanneer we dan hetzelfde voorbeeld nemen met een loonsom van €500.000, mag de werkgever in 2020 €8.500,- onbelast beschikbaar stellen. Een mooie verhoging.

Valt een zakelijk evenement onder de WKR?

Het antwoord op die vraag kan zowel ja als nee zijn. En is afhankelijk van het doel en de bezoekers van het evenement. Onderstaand vind je drie voorbeelden met uitleg over de WKR.

Optie 1

Klant-Relatie-Dag:

Je organiseert een Klant-Relatie-Dag en gaat zeilen op een mooi jacht met hapjes en drankjes. Hierbij zijn 90% klanten aanwezig en 10% medewerkers van het bedrijf. In dit geval overstemt het zakelijke karakter het feestelijke karakter van het evenement en zijn de kosten onbelast.

Optie 2

Personeelsfeest op kantoor:

Organiseer je een personeelsfeest op de eigen werkplek? Dan vallen de kosten hiervoor zowel buiten de WKR en is om die reden belastingvrij. Het begrip “werkplek” is vrij ruim, maar wordt omschreven als “een plek waar de werkgever Arbo verantwoordelijk voor bent”. Dit kan dus ook een ander filiaal of een tent op de parkeerplaats zijn.

Optie 3

Personeelsfeest op externe locatie:

Personeelsfeesten die op een externe locatie worden gehouden worden door de belastingdienst als loon beschouwd en zijn daarom niet onbelast. De werkgever kan de kosten wel in de forfaitaire ruimte (WKR) indelen. Als het totale bedrag dan onder de gestelde grens blijft zijn de kosten voor het personeelsfeest onbelast.

 

Organiseer jij binnenkort een zakelijk evenement en wil jij weten hoe het precies zit met de kosten en of deze wel of niet belast zijn? Neem dan contact op met je boekhouder. Hij of zij is volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kan je het beste informeren op dit gebied.

Heb je vervolgens hulp nodig bij de organisatie van je evenement? Neem dan contact met mij op. Ik help je tijd te besparen, overzicht te houden en natuurlijk een kickass evenement te organiseren!

 

Neem nu contact met mij op. Ik help je graag.

 

Met vriendelijke groet,

 

Dieuwke

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *