Duurzaamheid, een betere wereld begint bij jezelf

Of je nu een vervend festivalganger bent, carnaval viert of op Koningsdag een wandeling door het centrum van je woonplaats maakt. Je een weg moeten banen door een centimeters dikke laag  plastic bekers, blikjes, etensresten en weet ik wat nog meer kennen we denk ik allemaal wel.

Vandaag is het duurzame dinsdag. Een dag om aandacht te vragen voor meer respect voor onze leefomgeving en het behoud van onze natuur.

Deze duurzaamheidtrend woekert ook al een tijd in evenementenland. En begon bij het vragen van statiegeld voor je drinkbeker. Gevolg? Mensen gebruiken gedurende het evenement “dezelfde” beker (je krijgt een schone als je een nieuw drankje gaat halen) Maar gooien deze alsnog op de grond als ze richting huis gaan met als excuus; ik heb echt geen zin om in de rij te gaan staan om €1,- terug te krijgen. Naar mijn idee, dus niet echt heel succesvol.

Langzaamaan verschuift de duurzaamheidtrend bij evenementen naar een meer duurzame manier van produceren. Denk hierbij aan cateraars die met biologische producten en lage CO2 uitstoot produceren, het gebruik van groene energie voor de elektriciteit en het gebruik van composteerbaar of eetbaar bestek en servies.

Een goede ontwikkeling, want alle beetjes helpen. Maar het blijft een druppel op de gloeiende plaat. Als we duurzaamheid echt zo belangrijk vinden zal er namelijk iets moeten veranderen aan de mind-set van onze bezoekers. Als klein meisje zag ik vaak de reclame van Sire voorbijkomen met de slogan: “Een betere wereld begint bij jezelf”. En dat klopt ook helemaal.

Neem nou het Burning Man festival dat jaarlijks in de black dessert van Nevada wordt georganiseerd. Een van de belangrijkste doelstellingen van dit festival is: Leave no trace. De bezoekers worden geacht bij het verlaten van het festival alles op te ruimen en de plek waar het meerdaagse festival heeft plaatsgevonden achter te laten alsof er nooit een festival is geweest. En het mooie is, dit lukt ook echt. Sinds 1991 wordt het evenement in zijn huidige vorm jaarlijks herhaald, zonder ook maar iets aan afval achter te laten.

Dit bewijst voor mij dat de duurzaamheid van een evenement voor een groot deel samenhangt met de mind-set van de bezoekers. Gooien we met z’n allen onze troep op de grond of voelen we ons verantwoordelijk en werken we samen om de locatie netjes en schoon achter te laten? Hier ligt voor ons als organisatoren een grote uitdaging. Want het op de grond gooien van ons afval tijdens feestjes zit ons zo goed als in het bloed.

Dit ervoer ik toen ik jaren geleden met mijn moeder in Milaan op stedentrip was. Het toeval wilde dat op onze laatste dag de voetbalclub Ajax tegen Milaan speelde en het Piazza del Duomo die middag volstroomde met Ajax-supporters. In volledige feeststemming trokken zij als ware festivalgangers over het plein en binnen een half uur lag het plein vol met blikjes, etensresten, sigarettenpeuken, tasjes etc. Voor hun komst was het plein helemaal schoon. Maar ook écht. Je kon er geen papiertje op de grond vinden. Ik dacht bij mijzelf, dit is niet ok.  

Dit gedrag zie ik ook vaak terugkomen tijdens andere evenementen. Zo van; ik ben in de feeststemming en het maakt niet uit. Een ander ruimt mijn troep wel op. Laat ik er meteen bij zeggen dat ik ook geen heilig boontje ben hoor! Zeker niet. Maar dit is wel de instelling die veranderd moet worden als we onze evenementen echt willen verduurzamen. Want een betere en duurzamere wereld begint bij jezelf!

Een kant en klare oplossing heb ik niet. Maar ik hoop je in ieder geval aan het denken te hebben gezet. Ik ben wel heel benieuwd naar je mening over dit onderwerp. Laat een berichtje achter onder deze pagina.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *